20.05.2016

BERAT KANDİLİ MESAJI

Bu hafta cumartesi gününü Pazar Gününe bağlayan gece Cenab-ı Hakk’ın lütfu ve inayetiyle yeni bir Berat Kandilini daha idrak edeceğiz. Hızla akıp giden ömür içerisinde böylesine bir geceye bir kez daha eriştirip bizlere güzel bir fırsat bahşettiği için Cenab-ı Hakk’a ne kadar hamd ü sena etsek ve ne kadar şükretsek azdır. Her yıl gelişiyle pek çok güzelliğin yaşandığı rahmet, mağfiret ve arınma mevsimi Ramazan-ı şerife yaklaştığımızın habercisi, kurtuluş, af ve arınma gecesi olan Berat Kandili, bizlere manevi bir nefes aldırma, kendimize dönme, tefekkür etme, kendimizi sorgulama, geçici olanla kalıcı olanı fark etme, kalp gözümüzü açma ve gönül dünyamızı temizleme fırsatı sunar. İnsanoğlu için adeta her yıl hesaplaşma durakları olarak oluşturulan bu rahmet gecelerinde, Cenab-ı Hakk’la olan ilişkilerimizi yeniden güzelleştirme, zaman zaman ihmal ettiğimiz kulluğumuzun farkına varma, kendimize çeki düzen verme fırsatı buluyoruz.

Müslümanlar bu gecede hayatlarını Kur’an ve sünnet ölçüleri içinde bir kere daha gözden geçirerek gerçek mü’min olma ve rıza-yı Bâri’yi kazanma yolunda mesafe kat etme imkânına sahip olurlar. Bu mübarek gecenin bize sunduğu manevi iklimde beratımızı almamızın Yüce Rabbimiz’in ilahi mesajına kulak vermekle, Sevgili Peygamberimiz (sas)’in bizlere miras bırakmış olduğu sünnetini ve ahlakî erdemleri hayatımıza yansıtmakla mümkün olacağını bir kez daha anlarız.

Her yıl mübarek Ramazan ayına on beş gün kala idrak ettiğimiz Berat Kandilinin bize öğrettiği en önemli hususlardan biri Allah’ın (c.c.) affına mazhar olmak için her zaman ümit var olmamız gerektiğidir. Zira biz O’na bir adım yaklaşırsak O bize bin adım yaklaşır. Her türlü kötü amellerimizden tövbe ile uzaklaşır, salih amel ile O’na yönelirsek Allah’ın mağfireti şüphesiz bize erişir.

Yeryüzünü nimetleriyle donatan Rabbimizin verdikleri karşısında şükran duygusunu îfa ederek hayatımızın yanlış giden yönlerini değiştirmeye çalışacağımız bu mübarek gecelerde elde ettiklerimizin, hayatımızın bütün gün ve gecelerine yansımasını dua ve niyazlarımızda istemeliyiz.  Biz müminlerin arzusu sadece ve sadece Allah’ın rızasını kazanmak olmalıdır. Allah’ın rızası ise  sadece Rabbimize yaptığımız ibadetlerimizle sınırlı olmayıp tüm beşeri ilişkilerdeki ahlaki tutum ve davranışlarımızda da Rabbimizin rızasını talep etmekle kazanılır.

Bu gece vesilesiyle her türlü fitne ve fesattan kendimizi beri kılmalıyız. Günahlarımızın beraatı ancak misakımızı hatırlayarak ahdimize uygun olmayan davranışlarımızdan vazgeçerek ve Rabbimizin mağfiretiyle gerçekleşir. Bu gece Rabbimizin rahmetinin tecelli edeceği gündür. Bu mübarek gece vesilesiyle İl Müftülüğümüz; Mirac, Ulu Cami, Mehmet İpek ve Hatice Ana Camilerinde, Antakya İlçe Müftülüğümüz Habib-i Neccar Camii’nde, Defne İlçe Müftülüğümüz Özengili Camii’nde, ayrıca Merkez Yatılı Kur’an Kursu Öğrencilerimiz, Hacı Suat Yılmaz Camiinde Kandil Özel Programları tertip etmiştir. Ayrıca, diğer camilerimizde de kandil programları düzenlenecektir. Bu manevi ziyafetten istifade etmek ve bu geceyi manen ihya etmek üzere tüm halkımızı camilerimize davet ediyoruz.

Gündelik hayatın getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhlara, manevi hayatın ihmaliyle daralan kalplere, bir kandil olması dileğiyle aziz milletimizin ve bütün İslâm âleminin Berat Kandili’ni kutluyorum. Yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapmasını temenni ediyor, bu gecenin, sıkıntılı günler geçiren ülkemizin ve İslâm âleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün müminlerin tövbe ve dualarının kabulü ile arınma ve affına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Hamdi KAVİLLİOĞLU
Hatay İl Müftüsü