06.03.2019

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

Bizleri Rabbimizin rızasına kavuşturmaya bir vesile olan, rahmet, bereket ve mağfiret mevsimi üç aylar 8 Mart cuma günü başlayacaktır. 7 Mart Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece de Regaib Kandilini idrak edeceğiz.

Dilimizde arzu, istek, emel, anlamlarına gelen Regaib, geleceğe, istikbale yönelik arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı gözden geçirme imkânı veren, her türlü rağbet ve regaibimizi Rabbimize yöneltmemiz gerektiğini hatırlatan mübarek bir gecedir.

İdrak edeceğimiz üç aylar ve Regaib Kandilinin, dünya coğrafyasındaki, kan ve gözyaşının dinmesine ve biri birini ötekileştirmeden sevmeye, saygı, muhabbet ve şefkatin artmasına vesile olması gerekir. Çünkü Regaib gecesi, zamanın ve mekânın hakkımızda şahitlik yapacağı, adalet ve hesap günü geldiğinde hesabını verebileceğimiz bir maziye imza atmak, bizden sonraki nesillere hayırla yâd edileceğimiz iyi bir gelecek ve yaşanabilir güzel bir dünya bırakmak için muhasebe vaktidir.

Gelin hep birlikte gücümüz yettiğince kötülükleri bertaraf edelim. Her türlü haksızlığın ve ayrımcılığın önüne geçelim. Barış, huzur ve mutluluk içinde yaşayabilmek için hak, hukuk, adalet, merhamet, erdem ve faziletleri hayatımıza hâkim kılalım. Affedici olalım, affetmeyi öğretelim, tevazu gösterelim, birbirimize sahip çıkalım ve iyiliği yeryüzüne egemen kılalım.

Bu geceyi idrak eden Müslüman Kardeşlerimiz bu mübarek gecede, okunan salâ sesleriyle coşmalı, camilere koşmalı ve yapılan vaaz-u nasihatlerden istifade etmelidir. Ayrıca kaza namazları kılarak, Kur’an-ı Kerim okuyarak, tevbe-i istiğfar ederek ve hayır işleyerek geceyi gerçek manada idrak ve ihya etmelidir. Bir önceki üç ayları ve kandili idrak ettiği halde bu kandile yetişemeden vefat edenleri düşünmeli, nefis muhasebesi yapmalı, ona göre ahiret hazırlığını gözden geçirmelidir.

Bu mübarek gece vesilesi ile İl ve İlçe Müftülüklerimizce, merkezi camilerde yatsı namazı öncesi vaaz, namaz sonrası kandil programları icra edilecektir. Habib-i Neccar Camiinde yapılacak ana programımız başta olmak üzere tüm halkımızı bu manevi ziyafetten istifade etmeye davet ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin, ve âlem-i İslâm’ın mübarek üç aylarını ve Regaib Kandillerini tebrik ediyor; üç ayların gelişiyle birlikte gönüllerimizi itminana kavuşturan rahmet, mağfiret ve bereket ikliminin, ülkemizden başlayarak dalga dalga tüm insanlığı kuşatmasını, onların hidayet, barış ve huzuruna vesile olmasını, bu mübarek gün, gece ve aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.

Hamdi KAVİLLİOĞLU

Hatay İl Müftüsü