05.12.2019

TOMURCUK 4-6 YAŞ KUR’AN KURSU AMİN ALAYI DÜZENLEDİ

Antakya İlçemiz Tomurcuk 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri için “Amin Alayı” düzenlendi. Miraç Camii’nde düzenlenen programa, başta İl Müftümüz Hamdi Kavillioğlu olmak üzere, İl Müftü Yardımcısı Nazife Sağlamoğlu, Antakya İlçe Müftüsü Necati Şafak, Kur’an Kursu öğreticilerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz katıldı.

Tomurcuk 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencilerimiz, hafızların okuduğu besmeleler, salat-ı ümmiyeler ve ilahiler eşliğinde Türk Bayrağı’nı ve Kur’an-ı Kerim’i öperek camiye girdiler.

Programda konuşan İl Müftümüz Hamdi Kavillioğlu; Osmanlı’da halk arasında âmin alayı olarak adlandırılan bu törene “bed’-i besmele cemiyeti” de denildiğini, Âmin alayının genellikle kandil, pazartesi veya perşembe günleri düzenlendiğini, okula başlayacak çocuğun ailesinin bir gün önceden mektebin hocasına haber gönderdiğini ifade ederek, “Hoca da merasim günü çocukları sıraya dizer, öndekiler yüksek sesle ve koro halinde ilâhiler okuyarak, arkadakiler de beyit aralarında “âmin!” diye bağırarak neşe içinde çocuğun evine gelirlerdi. Âmin alayı eve gelince hoca dua eder, arkasından herkes “âmin!” derdi. Daha sonra çocuk, önceden süslenerek hazırlanmış bir arabaya veya ata bindirilirdi. İlahiler söylenerek evden çıkılırdı. Sokaklarda bu şekilde bir müddet dolaşılarak çocuk mektebe getirilirdi. Hocasından ilk dersini aldıktan sonra onun ve davetlilerin ellerini öper, talebelerden birisi “aşr-ı şerif” okur ve hocanın yaptığı dua ile tören biterdi. Amin alayı geleneği, çocuklarda büyük bir heyecan ve öğrenme isteği meydana getirirdi.

Bugün bizler de bu geleneği yaşatmak için böyle bir program düzenledik. Yavrularımız bir dönem boyunca eğitim aldılar, pek çok şey öğrendiler. Bu öğrendikleri şeyleri velilerine göstersinler, okulun stresini yorgunluğunu atsınlar ve diğer yavrularımıza bir teşvik olsun diye bu program hazırlandı. Emeği geçen herkese ve bizleri yalnız bırakmayan sizlere teşekkür ediyorum. Yavrularımıza başarılar diliyorum.” dedi.

Program, öğrencilerimizin okuduğu ilahi ve aşr-ı şeriflerin ardından günün hatırası olarak öğrencilere madalyaları hediye edildi. Cami içerisinde bayrak şiiri eşliğinde büyük Türk bayrağı açıldı.  Antakya İlçe Müftüsü Necati Şafak tarafından yapılan dua ile program sona erdi.