12.11.2019

MUTLU HUZURLU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR AİLE İÇİN ÖRNEK HZ. MUHAMMED (SAV)

2019 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç tarafından 11 Kasım 2019 Pazartesi günü saat 13.30’da  İskenderun Teknik Üniv. Mustafa Yazıcı Konservatuar Salonunda aynı gün saat 19.30’da ise Antakya Kapalı Spor Salonunda "Peygamberimiz ve Aile" konulu konferans programı düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç’in konuşmacı olarak katıldığı Antakya Kapalı Spor Salonundaki programa Vali Doğan ve Eşi Hanımefendi Doğan’ın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkan V. Fedai Yücedal, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Bozkurt, Kurum İl Müdürleri, İlçe Müftüleri, Din görevlileri, dini kanaat önderleri ile çok sayıda vatandaşımız katıldı.

Program  saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Antakya Nakip Cami İmam-Hatibi Musa Esatoğlu’nun Kur’an tilavetinin ardından açış konuşmasını İl Müftümüz Hamdi Kavillioğlu yaptı.

İl Müftümüz konuşmasında; “Diyanet İşleri Başkanlığımız her sene Mevlid-i Nebi Haftasında bir tema belirler, bu seneki tema sevgili “Peygamberimiz ve Aile”. Hepinizin malumu; Cenab-ı Hakk, ilk insan ve ilk Peygamber olarak Adem (a.s.)’ı yarattı. Havva annemizi ona eş kıldı. O günden bugüne nikahı, nikahla evlenmeyi emr-ü ferman buyurdu. Bütün Peygamberler kendi kavimlerine nikahla evlenmenin meşru ve caiz olduğunu, nikahsız bir araya gelmelerinde meşru ve caiz olmadığını anlattı.” dedi.

İl Müftümüzün konuşmasının ardından selamlama konuşması yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan; “Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle düzenlenmiş olan bu programın faydalı geçmesini temenni ediyorum. Alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmeti olma şerefine nail olmaktan dolayı da mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. O peygamber ki daha peygamber olmadan önce müşriklerin Muhammedü’l-Emin dediği bir zat. Herkesin güvendiği, inandığı bir kişi. Emanetlerini Peygamber Efendimize emanet eden müşrikler döndüklerinde ise onu tam olarak alıyorlardı.  Böyle bir peygamberin ümmeti olmak elbette ki önemli. Ecdadımız Peygamber sevgisini kelimelere sığdıramamıştır. Ecdat onu o kadar sevmiş ve özlemiş ki Muhammet’i Mehmetçik yapmış, gülü ise lale yapmıştır. Bütün emperyalist, kapitalist devletler ekonomik değer için tren yolu yaparken bizim ecdadımız Peygamberine ulaşabilmek için tren yolu yapmıştır. O rahatsız olmasın diye de rayları keçelerle döşeyerek, gül sularıyla yıkamıştır. Böyle bir ecdadın evlatları olmak bu millet için büyük bir onur vesilesidir. Bu yılki tema aile teması, birazdan hocamız bahsedecek onu zevkle dinleyeceğiz. Salonu hınca hınç dolduran hemşehrilerime de şükranlarımı sunmak istiyorum. Aile bu toplumun temel taşıdır. Eğer aileye sahip çıkamazsak devlete, millete, bu topraklara sahip çıkamayız. O yüzden aileye sımsıkı sarılmamız lazım. Aile bizim en kutsal değerimizdir. Oysa çağdaş dünyada hayatımıza giren sosyal medyayla, diğer iletişim araçlarıyla ilk etapta aileyi tahrip etmeye çalışmaktadırlar. O yüzden ailenin değerini bilip onu muhafaza etmemiz lazım. O yüzden çocuklarımızı çok iyi yetiştirip, dini ve milli değerleri, güzel hasletleri onlara öğretip geleceğe hazırlamamız lazım.” dedi.

 Program; Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yapmış olduğu selamlama konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi ve İl Müftülüğü İlahi korosunun okuduğu ilahiler ile devam etti.

Programda konuşan Kadir Dinç hocamız; Sağlıklı, huzurlu ve sürdürülebilir bir aile yapısı oluşturabilmek için nelere ihtiyacımız olduğunu maddeler halinde sıraladı.

“Peygamberimizin sünnetine sarılıp yeniden, Müslümanca, Mü’mince düşünen erkek ve kadını oluşturmamız gerekir. Bu eğitimle olacaktır”

İkinci madde olarak “Eşlerin birbirlerine gösterecekleri sadakatidir.” Peygamberimiz ve eşlerinden misaller vererek sadakati anlatan hocamız; “Evliliklerde devamı sağlayabilmemiz için evlerimizde nezaketi yerleştirmemiz gerekiyor, estetiği yerleştirmemiz gerekiyor. Bizlerde üçüncü kişilerle muhabbetlerimizde, konuşmalarımızda ve ziyaretleşmelerimizde gösterdiğimiz nezaketi, zerafeti kendi eşlerimize ve çocuklarınıza göstermede cimri davranmamalıyız.” dedi.

Bir diğer husus evliliklerin uzun süreli devamını sağlayabilmek için ebediyete uzanan bir nikaha dayalı olması gerektiğini ifade eden hocamız; “Peygamberimiz “Nikah benim sünnetimdir, kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir” buyurarak nikahın önemine vurgu yapmıştır”

Bir diğer husus; bütün Peygamberlerde ortak olan dört husus vardır; Biri haya; Zira Peygamber buyurur ki.. “Utanmadıktan sonra dilediğini yap”, ikincisi evlenme/nikah, üçüncüsü güzel koku sürme ve son olarak da misvak kullanmaktır.

Bir diğer madde de; mahremiyeti muhafaza etmektir. Evin içinde olanlar evde kalmalıdır. Eşler birbirlerinin ayıplarını kusurlarını örtmelidir. Çünkü eşler birbirlerinin elbisesidir.

Diğer husus; eşlerin birbirleri ile muhabbet etmesi, sohbet etmesi gerekir. Batılıların aile yaşantısı İslam kadınının örnek yaşantısı olamaz, çünkü İslam kadını Hz Hatice'yi, Hz Fatıma'yı örnek alır.

“Sağlıklı huzurlu ve sürdürülebilir bir aile yapısı oluşturabilmek için gereken hususlardan biri de sabırdır” diyen Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç hocamız; bu konuyu da Sahabe Efendilerimizin hayatlarından verdiği örneklerle konuşmasını sonlandırdı.