18.04.2016

Armutlu Camii Dualarla Açıldı

Defne İlçemiz Armutlu Mahallesinde bulunan ve restorasyonuna 10 ay önce başlanan 1960 yapımı Armutlu Camii, restorasyonun tamamlanmasının ardından düzenlenen törenle ve dualarla ibadete açıldı.

15 Nisan 2016 Cuma günü saat 12.00’de yapılan cami açılışına, Hatay Valisi Sayın Ercan TOPACA’nın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü SAVAŞ, Vali Yardımcıları Bilal ÖLMEZ ve Bilal BOZDEMİR, Defne Kaymakamı Hakkı UZUN, İl Jandarma Komutanı J. Kd.Alb. Turgay ARAS, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan ULUDAĞ, İl Müftümüz Hamdi KAVİLLİOĞLU, din görevlileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, kanaat önderleri ile çok sayıda mahalleli katıldı.

Kuran’ı Kerim tilavetinin ardından, Hatay Valiliği ve Hayırsever İşadamı Yakup Bozatlı işbirliği ile yapılan 200 kişilik caminin açılışında konuşan Armutlu Cami Dernek Başkanı Süleyman Mengüllüoğlu, camilerin ve mescitlerin Allah’ın emriyle inşa edilen Beytullahın birer şubesi olduğunun altını çizdi ve “Büyük bir huşu ve inançla hayata geçirilen bu hayırlı işte öncülük eden başta Sayın Valimiz olmak üzere Hayırsever işadamımıza ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. ”dedi.

Hayırsever işadamı Yakup Bozatlı ise bugüne kadar büyükleri tarafından kendilerine, amel defterini hep açık bırakan işler yapmalarını telkin edildiğini ifade ederek “Ben de bugün sadaka-i cariye hükmünde olduğuna inandığım bir hayrın içinde bulunmaktan son derece memnunum.  İnanıyorum ki bu cami ve minaresindeki ezan sesi var oldukça bizlerin ve bu işe ve önayak olan siz değerli Valimin, bu işte emeği geçen kardeşlerimin de amel defteri hep açık olacak oraya hayırlar yazılmaya devam edecektir. Camiler, fabrikalar ve eğitim kurumları milletleri ayakta tutan kurumlardır. Memleketleri, ticaret ve sanayi maddi anlamda kalkındırırken, camiler ve dini müesseseler de manevi açıdan kalkındırır. ”diyerek camilerin insanlık için öneminden bahsetti.

İbadet yerlerinin, nefsin törpülendiği, kalplerin yumuşadığı, şeytanın ve dünyevi meselelerin aradan çıkarılarak insanların Rableriyle kalp kalbe buluştuğu önemli mekanlar olduğunu söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise ilimizde üç semavi dinin de ayrı ayrı ibadet yerleri olduğu ve herkesin kendi dini vecibelerini rahatlıkla yerine getirebildiği müstesna bir şehirde yaşadıklarını vurguladı.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, restore ederek açılışını yapacağımız caminin irşada, güzelliklere ve hayırlara vesile olmasını dileyerek başladığı konuşmasında şunları kaydetti: “ Camiler, insanların bir araya geldiği, imanı ihlası öğrendiği yerlerdir. Elbette insanlık için bu kadar önemli olan yerlerin temizlik ve bakımı da önemlidir. Var olan aksaklıkların giderilmesi gerekir. Ancak Vali olarak her aksaklığı görme şansımız olmayabilir. Bu noktada sizlere iş düşüyor. Sizler gelip bize sorunlarınızı, eksikliklerinizi ilettiğiniz takdirde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve göstereceğiz. Nitekim bu caminin restorasyonu da böyle oldu. Mahalleli olarak sizler bize gelerek bunu ilettiniz. Bu da mahalle kültürünün yok olmadığına işarettir. Aranızdaki birlik, beraberliğe işarettir. Camilerinize, okullarınıza, zorda olan komşularınıza sahip çıktığınız sürece birlik ve beraberliğimiz daim olacaktır.” dedi.

Ülke ve dünya olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiğimizi ifade eden Vali Topaca, bu durumlarda bize düşen görevin samimi bir şekilde millet olarak daha fazla kenetlenmemiz ve birbirimizi anlamamız gerektiğinin vurguladı ve “Ülkemizin yaşadığı bu zorlukları, çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkarak aşabiliriz. Bu camiye de çocuklarımızı göndererek onların kardeşliği, hoşgörüyü, İslam’ın güzelliğini, yardımlaşmayı öğrenmelerine ön ayak olmamız gereklidir. Nitekim çocuklarına ve gençlerine sahip çıkamayan milletlerin geleceği de çok parlak olamaz. İnşallah bu güzel ve mübarek Cuma gününde bu güzel caminin kıyamete kadar ayakta kalmasını diliyorum. ”dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu tarafından yapılan dualar eşliğinde gerçekleştirilen cami açılışı sonrasında, protokol üyeleri ve davetliler İl Müftümüzün imamlığında cuma namazını yeni camide hep birlikte kıldı.