27.04.2018

BERAT KANDİLİ PROGRAMI

Mübarek Ramazan Ayı’na yaklaştığımızın habercisi, rızık ve şifa kapılarının açıldığı, merhamet ve mağfiret gecesi olarak kabul edilen, Şaban Ayı’nın 15. Gecesi olan Berat Kandili’ni 30 Nisan 2018 Pazartesi akşamında idrak edecek olmanın sevincini yaşıyoruz.

Günahtan, suçtan, borç ve cezadan kurtulmak manasında olan Berat; Yüce Mevla’nın, manevi kirlerden arınmamıza imkan sunduğu bir mübarek gecedir.

Ruha ağır gelen her türlü sıkıntıdan, insanı inciten her türlü hatadan, yaratılış amacımıza ve Rabbimizin rızasını kazanmamızı engelleyecek, her türlü kötülükten berat etmek için eşsiz bir fırsattır berat gecesi.

İman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlamamız ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsat olan Berat Kandili, maneviyatımızı aydınlatarak bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirip, bizlere tövbe ile yenilenme imkanı sunmaktadır.

Bu mübarek gecede ve yaşadığımız her anda; ibadet ve dualarımız ile Rabbimize yakınlaşmalı, kurtuluş, af ve arınma gibi anlamlara gelen bu mübarek gecenin bize sunduğu manevi iklimde; Kur’an’ın bizlere öğrettiği “Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka kaybedenlerden oluruz.” (A’raf-23) dualarıyla, “De ki: ‘Ey kendi aleyhlerine günahta haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah (dilerse) bütün günahları affeder. Çünkü O, bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Zümer-53) ilahi öğretiyi unutmayıp, tövbelerle ve yakarışlarla beratımızı almamızın ancak, hayat rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’i okumakla, okuduğunu anlamakla, yaşamakla, Efendimizin bizlere miras bırakmış olduğu sünnetini hayatımıza yansıtmakla mümkün olacağını hatırımızdan çıkarmamalıyız.

“Allah’ım! Gazabından rızana, cezandan affına sığınıyorum. Sana övgüleri saymakla bitiremem. Sen kendini nasıl övdüysen öylesin” ve “Şabanın yarısı oldu mu, o geceyi ibadet ve taatle geçirin, gündüzünde oruç tutun. Çünkü Allah Teâla o gece gurup vakti dünya semasına tecelli eder ve şöyle der: ‘Yok mu istiğfar eden? Onu affedeyim. Yok mu rızık isteyen? Ki ona vereyim. Bir hastalığa uğrayan yok mu? Ona afiyet vereyim. Yok mu, yok mu? diye sabaha kadar devam eder.’ Hadisleri dikkate alarak, halimizi Mevla’ya arz etmeli, salât-ü selamlar getirerek Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e de olan sevgimizi ifade etmeliyiz.

İl Müftülüğümüz tarafından; Antakya İlçemiz, Habib-i Neccar Camii başta olmak üzere, Ulu cami, Mirac, Hatice Ana, Hacı Suat Yılmaz ve TOKİ Camilerinde, Defne İlçemiz, Çekmece Camii’nde ve diğer ilçelerimizin merkez camilerinde Berat Kandili Özel Programları düzenlenecek olup tüm camilerimizde kandil programları icra edilecektir. Tüm cemaatimizi, bu mübarek gecenin idrak ve ihyası için camilerimize bekliyoruz.

Tövbeleri kabul eden Rabbimize sığındığımız bu mukaddes gecede, tövbemiz beratımız olsun. Yüce rabbimiz el açıp yalvardığımız bu gecenin ardından, bizleri günah yüklerinden arınmış, suçlarından berat etmiş, hayr yolunun yarışçısı, şer yolunun seddi olmaya hayatını adamış, yüreğini imana, ömrünü salih amellere açmış kullar olarak Ramazan’a ulaşmamızı nasip etsin.

Berat Kandili’nin; İlimiz, ülkemiz, Âlem-i İslam ve dünya için barış ve huzura vesile olmasını, Cenab-ı Hakk’tan temenni eder, bütün kardeşlerimizin Berat Kandilini tebrik ederim.

Hamdi KAVİLLİOĞLU

Hatay İl Müftüsü