27.11.2017

MEVLİD KANDİLİ PROGRAMI

İnsanların Dünya ve Ahiret mutluluğu için, sorumluluklarını bildiren ve açıklayan bir rehbere ihtiyacı vardır. Allah (c.c), bu ihtiyacı peygamberler vasıtasıyla gidermiştir. Peygamberler, toplumları doğru ve hak olana yöneltmek için hayatlarını tebliğ ve davete adamışlardır. İşte, Peygamber Efendimiz de Hatemu’ül-Enbiya’dır. Bu vesileyle Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in doğum günü olan Mübarek Mevlid Kandilini, 29 Kasım Çarşamba gününü 30 Kasım Perşembe gününe bağlayan gece idrak etmiş olacağız.

Mevlid Kandili, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in, Tevhid inancının zayıfladığı, insanların vahiyle bağlarının koptuğu, iyilik ve güzellik adına her türlü değerin yok edildiği, her türlü kötülüğün, günahın, zulmün, vahşetin hüküm sürdüğü bir ortamda, Milâdi 571 yılında, 12 Rebiülevvel Pazartesi gecesi ‘insanlığa bir rahmet olarak’ dünyaya gelmesi münasebetiyle idrak edilen bir kandildir. O’nun gelişiyle insanlık hak ve hürriyetine kavuşmuş, insanlığı karartan cehalet bulutları dağılıp yok olmuştur.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in, insanlık tarihi için önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v) insanlara; Allah’ın emir ve yasaklarını tebliğ etmiş,  bizzat kendisi de bizzat yaşayarak örnek olmuştur. Bu sayede, bunalım ve karanlık içerisinde olan insanlık iç huzura ermiş ve bu nurla aydınlığa kavuşmuştur.

"Andolsun, Allah'ın Rasulü’nde sizin için, Allah'a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar için ve Allah'ı çok ananlar için güzel bir örnek vardır."(Ahzâb, 21) ayetinde de belirtildiği üzere, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) aracılığı ile bizlere iletilen ilahi mesaj, yine O’nun örnekliği ile insanlar tarafından doğru algılanıp, doğru uygulandığı zaman, hem dünyamız hem de ahiretimiz mamur olacaktır. Dünya’da akan kan ve gözyaşı sona erecek, dünyamız huzur ve sükûn bulacaktır.

Allah (c.c), cümlemizi O’na layık ümmet olan, O’nun sevgisine nail olan, getirdiği ilahi mesajı anlayabilen kullarından eylesin. Bu dilek ve temennilerle, mübarek Mevlid Kandilinizi tebrik ediyorum.

Mevlid Kandili münasebetiyle, Merkez Antakya İlçemiz Habib-i Neccar, Miraç, Hz. Ali, Hatice Ana, Mehmet İpek Camileri ile Ulu Camii’de ve Merkez Defne İlçemiz Şevki Budak Camii’nde vaaz-u nasihatler ve mevlid-i şerif programları tertip edilmiştir. Mevlid Kandili özel programlarımıza vatandaşlarımızı davet eder, Mevlid kandilinin şehrimize, ülkemize, milletimize, İslam Âlemi'ne ve insanlığa hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.

Bu vesile ile; Mısır’ın Ariş kentinde Cuma namazı esnasında, bir camiye düzenlenen terör saldırısında 300’den fazla insan hayatını kaybetmiştir. Söz konusu katliamda vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, dost ve kardeş Mısır halkına başsağlığı diliyorum.

Allah’ın evinde ibadet eden masum insanların hayatını hedef alacak kadar gözü dönmüş ve insanlığını kaybetmiş canileri şiddetle tel’in ediyorum.

İnsanlık vicdanını yaralayan bu tür saldırı ve katliamların artık son bulması için, sorumluluk sahibi herkesin daha çok gayret göstermesi gerektiğini ifade ediyor, insanlığın huzuruna kasteden hainlere fırsat vermemesini Rabbimizden niyaz ediyorum.

Hamdi KAVİLLİOĞLU

Hatay İl Müftüsü