20.10.2017

İL MÜFTÜMÜZ, HZ. AYŞE KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ’NDE KONFERANS VERDİ

İl Müftümüz Sayın Hamdi KAVİLLİOĞLU, İmam Hatip Liselerinin 104. Kuruluş yıldönümü münasebetiyle Hz. Ayşe Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde bir konferans verdi. “Geçmişten Günümüze İmam Hatip Liselerinin Yeri” konulu konferans Hz. Ayşe Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Konferansta konuşan İl Müftümüz; İslam Tarihinde ilk eğitim kurumunun “Daru’l-Erkam” olduğunu, Allah Rasulu (s.a.v) tarafından kurulduğunu ve Ashab-ı Kiram’ın burada bizzat Peygamber Efendimiz’den (s.a.v) aldığını belirterek “Kur’an hizmetinde ilk atama Mus’ab b. Umeyr (r.a) ile olmuştur. Medine’den gelen ve İslam’ı kabul edenler Allah Rasulü’nden kendilerine bir öğretici vermesini istemeleri üzerine Mus’ab b. Umeyr görevlendirilmiştir.

Kur’an eğitiminin müesseseleşmesi ise Suffe ile olmuştur. Burada eğitim görenlere de “Ashab-ı Suffe” denmiştir. Mescid-i Nebevî’nin bir köşesinde kalmışlar ve eğitim görmüşlerdir.

Daha sonra; Mekke’de Muaz b. Cebel ve Abdullah b. Abbas, Kufe’de Abdullah b. Mes’ud, Basra’da Musa el-Eş’ari, Şam’da ise Ebu’d-Derda Kur’an hizmetlerinde bulunmuşlar ve talebe yetiştirmişlerdir.

Selçuklular döneminde “Daru’l-Huffaz” ve Osmanlılar döneminde “Daru’l-Kurra”lar Kur’an ve din eğitimi vermişler, talebe yetiştirmişlerdir. Bugünkü İmam Hatip Liseleri’nin kökeni, 1913 yılında İmam Hatip yetiştirmek üzere açılan ve daha sonra Medresetü-l Vaazin ile birleştirilerek Medresetü’l-İrşad adını alan Medresetü’l-Eimmeti ve’l-Hutaba’ya dayanmaktadır. Cumhuriyet dönemi’nde 1924 yılında İmam Hatip Mektepleri adı altında 29 merkezde açıldı. Daha sonra kapatılan bu mekteplerin yerine 17 Ekim 1951 tarihinde İstanbul, Ankara, Adana, Kayseri, Konya, Isparta ve Kahramanmaraş illerinde birer İmam Hatip Okulu açılması kararlaştırıldı. Daha sonraki yıllarda yapılan değişikliklerle bugünkü imam-hatip liseleri ortaya çıkmıştır.

İmam-Hatip Liseleri’nde; Türkçe, Tarih, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Psikoloji, Sosyoloji gibi derslerin yanında, Kur’an-ı Kerim, Tefsir, Hadis, Kelam, Arapça gibi dersler okutulmaktadır.

İmam-Hatip Liseleri, İslam’ın doğru ve kaynağından öğrenilmesi, hurafe ve bidatlardan korunması, toplumda birlik ve beraberliğin muhafazası noktasında önemli hizmetler yerine getirmişlerdir ve hizmetlerine devam etmeklerdedir.

Bu günün öğrencileri, yarının hocaları olarak sizlerin de bu hizmetleri daha da ileriye taşıyacağınıza inanıyor, başarılar diliyorum.” dedi.